SUBSCRIBE

Tuesday, 4 November 2014

Permata yang Bersinar (PART IV)

        “Assalamualaikum,Kak Masya!”Rania memulakan rutinnya setiap petang Sabtu.Wajah ceria Rania menggembirakan Puan Marina.Rania membantu Amirah dengan mahir.Dia gembira dapat membantu Masya menguruskan Puan Marina yang tidak boleh berjalan.Sebelum Rania pulang,dia membawa Puan Marina pergi ke tepi pantai.Dia menolak kerusi roda dengan perlahan untuk memberi peluang kepada Puan Marina untuk merasai ketenangan.
        “Cikgu,Rania nak beritahu sesuatu…”Perlahan Rania menuturkannya.Air matanya sudah bergenang.Dia sukar untuk menahan tangisan.Malam tadi dia menangis bersama ibunya kerana tidak mahu berpisah.
        “Rania dapat tawaran belajar kat Rusia,bidang kedoktoran….”Air matanya mengalir juga.Puan Marina yang sedari tadi ceria terus hilang senyumannya.
        “Mesti cikgu rindu Rania nanti….”Hanya itu yang mampu diungkapkan oleh Puan Marina kerana dia sudah teresak-esak.Sungguh dia tidak mahu berpisah dengan Rania.Dia akan merindui Rania nanti.Dia tidak sanggup.Setiap apa yang dilakukan oleh Rania akan sentiasa terbayang di mindanya dan akan membuatkan dia rasa sedih.Pertolongan yang selalu dihulurkan oleh Rania akan sentiasa diingati dan mahu diulangi supaya kekosongan hidupnya sentiasa berisi.Kedatangan Rania dalam hidupnya cukup memberikan ketenangan dan kegembiraan dalam hidupnya.Senyuman dan tawanya sungguh mendamaikan.Tentu Rania juga terlalu bersedih kerana dia juga menangis teresak-esak.Mungkin mengambil masa yang lama untuk dia membiasakan diri di tempat yang baru nanti.Mungkin juga bertahun dia tidak pulang ke Malaysia.Dalam kesedihan,Rania bertekad untuk mencapai impiannya iaitu untuk menjadi doktor pakar bedah tulang.Setelah agak lama mereka berada di tepi pantai,Rania membawa Puan Marina pulang.Wajah muram Puan Marina membuatkannya lebih berasa sedih.Dia akan berpisah dengan keluarganya dan Puan Marina.Sungguh berat hatinya untuk berpisah dengan mereka.Rania kembali membawa dirinya ke tepi pantai untuk menhilangkan perasaan sedihnya ke laut.Dia cuba menahan tangisan tetapi air matanya mengalir juga.Dia duduk di atas pasir dan membuang pandangannya ke laut.Pengunjung yang datang ke pantai tidak dihiraukannya.Dia mahu menenangkan perasaannya seorang diri.
“Menangiske?”Suara perlahan Amran membuatkan Rania terkejut.Amran terus duduk di sebelah Rania.Rania yang malu terus  mengesat air matanya.Rania berasa lebih terkejut apabila Amran menghulurkan sapu tangannya yang berwarna biru kepada Rania.
“Aku dengar kau nak sambung belajar ke Rusia…Hebatlah kau!”
        “Awak ape kurangya….Nanti,awak jagelah ibu awak…Boleh saye tanye khabar die selalu…”Kata-kata Rania membuatkan Amran mencebik.
        “Aku tak nak jage die!Aku masih marahkan die!Kau tak faham perasaan aku!”Amran meninggikan suaranya.
        “Amran,awak tak boleh cakap macamni.Die ibu awak!Die yang melahirkan awak!Cubelah bukak hati awak….Jangan berdendam!Bukan die yang bersalah dalam penceraian yang berlaku!Awak tak boleh letak kesalahan tu pada ibu awak saje!Awak kene terime!Ibu awak tengah sakit,die perlukan sokongan!Kalau bukan awak yang beri,susah untuk die menerime sokongan daripada orang lain…Jagelah die,sayangilah die selagi die ade…”Suara tegas Rania membuatkan Amran terpempan.Amran termenung.
        “Buang ego awak,minta maaf dengan ibu awak,ubah sikap awak….Saye kecewa dengan awak…Saye ingat awak handsome,pandai,awak seorang anak yang baik.Tapi,awak membuatkan kepercayaan saye kepade awak jatuh.Awak tak seperti yang saye sangka!Awak melukakan hati ibu awak!Jujur saye katekan,saye minat dengan awak.Tapi,lepas ape yang saye tengok,hati saye berubah…Berubahlah,Amran…”Ikhlas Rania menasihatkan Amran.Amran hanya terdiam dan termenung.Dia mahu membalas kata-kata Rania tetapi,dia mengakui kesalahannya.Lama dia termenung sehinggalah Rania bangun.
“Kau…Kau nak pergi mane?”
        “Nak baliklah…Kan dah nak Maghrib?Nah….”Rania menghulurkan sapu tangan Amran sambil tersenyum manis.Tidak disangka-sangka,Amran membalas senyumannya membuatkan dia malu.Amran bangun.
        “Ambiklah…Bawak pergi Rusia tau!Kalau kau rindu aku,tengoklah sapu tangan tu….”Kata Amran sambil berlalu pergi meninggalkan Rania yang kaku.
                ……….
Rania menghempaskan badannya di atas katil yang empuk.Dia berasa sungguh penat selepas menyiapkan tugasan yang diberi oleh pensyarahnya.Dia mencapai telefonnya.Dia sudah berjanji untuk menelefon Amran pada setiap hari Ahad.Misinya hanya satu.Dia mahu bertanya khabar tentang keadaan Puan Marina.Dia juga mahu bercakap dengan Puan Marina kerana Amran akan pulang ke rumahnya setiap hujung minggu.Amran melanjutkan pelajarannya dalam bidang Kejuruteraan Awam di Politeknik Melaka selama tiga tahun.
        “Hello,Assalamualaikum…”
         “Waalaikumussalam orang Rusia…How are you?”Amran ketawa.
         “I’m fine,Amran…Cikgu Marina macammane?Okay?Die ceria,tak?”
         “Alhamdulillah…Die okay je…Now,die ade kat bawah pokok,berbual dengan ibu awak…Ceria je…”Amran tersenyum lebar.
“Rindunya kat cikgu and my family!!!Next week,kite skype tau!Nak tengok muke mak and cikgu…”
         “Dengan saye,tak rinduke?”Amran ketawa.Rania sudah tersipu-sipu malu.Sejak Amran berbaik dengan Puan Marina dan Rania,dia suka mengusik Rania.Hubungannya bersama Puan Marina semakin erat.Nasihat yang diberikan oleh Rania amat terkesan di hatinya.Dia tidak sepatutnya mengabaikan wanita yang telah melahirkannya ke dunia.Dia tidak mahu menyimpan dendam kepada ibunya jika mahu berjaya di dunia dan akhirat.Kasih sayang Rania terhadap ibunya membuatkan dia tersedar dan berubah.
        Rania sudah tidak sabar-sabar lagi untuk pulang ke pangkuan keluarganya.Setelah lima tahun dia berjuang untuk mencapai impiannya,akhirnya dia  pulang ke Malaysia.Tempoh lima tahun amat panjang baginya.Dia terpaksa menahan rindu dengan tangisan.Dia terpaksa tabah dan cekal untuk menjalani kehidupan di negara orang.Susah senangnya di Rusia meninggalkan kenangan yang indah dalam hidupnya walaupun berjauhan dengan keluarga.Rania sudah terbayang wajah-wajah insan yang disayanginya termasuk Puan Marina.Setiap senyuman yang dihadiahkan kepadanya amat dihargai dan membuatkan hatinya sentiasa bersemangat untuk terus hidup di bumi orang.
                ……….
Keluar sahaja dari balai berlepas,Rania terus berlari mendapatkan keluarganya.Rania menangis teresak-esak sambil memeluk Puan Fatimah.Dia sungguh gembira dapat bertemu dengan keluarganya.Dia mencari-cari kelibat Amran dan Puan Marina tetapi,tidak kelihatan.Dia cuba menahan sedih dengan  melepaskan rindu yang menebal dalam dirinya kepada keluarganya.Saat dia memusingkan badannya ke belakang,dia ternampak seorang wanita di atas kerusi roda sedang tersenyum kepadanya.Rania terus mengalirkan air matanya.Sungguh dia merindui insan yang bergelar guru itu.Dia melepaskan beg di tangannya dan berlari ke arah Puan Marina.Pelukan yang erat diberikan kepada Puan Marina yang sudah menangis teresak-esak.Ciuman juga diberikan disertai dengan pelukan yang masih tidak dilepaskan.
        “Cikgu,cikgu sihat?”Rania masih menangis.Puan Marina mengangguk perlahan.

        “Rania,tengok kat sane!”Puan Marina menyuruh Rania memandang ke kanan.Seorang lelaki kacak yang tinggi lampai sedang berjalan menuju ke arahnya.Rania terkejut.Amran datang membawa sejambak bunga ros yang berwarna-warni sambil menhadiahkan senyuman yang menawan.Rania tersenyum indah.Dia masih tidak mempercayai apa yang dilihatnya.Saat Amran menyerahkan bunga kepadanya,ahli keluarga Rania terus ketawa.Pasti ada berita gembira yang menantinya pada esok hari.
NOTE: Atas permintaan penulis. anda boleh komen/cadangkan idea korang. Insyaallah dia akan bina cerpen lagi. ^^ stay tuned.
Assalamualaikum…saya memang amat meminati bidang penulisan.Saya akan cuba memperbaiki kelemahan dari hari ke hari supaya saya dapat menghasilkan karya yang terbaik dan mendapat tempat di hati pembaca.Terima kasih saya ucapkan kepada ibu bapa saya,Puan Fatimah dan Encik Zaidi,keluarga saya,guru-guru saya terutamanya Puan Halimah yang memberikan tunjuk ajar kepada saya untuk menghasilkan cerpen ini,kawan-kawan dan orang yang sentiasa menyokong saya.SELAMAT MEMBACA!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Close